Održavanje laminata

Održavanje laminata – Laminat je vrlo otporan materijal, a da bi se u potpunosti održao izgled nakon postavljanja važno je slediti jednostavna pravila za čišćenje i održavanje. Idealna temperatura i vlažnost u prostorijama zaštitiće vaše laminatne podove od oštećenja koja može uzrokovati višak vlage u vazduhu.

Redovno održavanje laminata najbolje je obavljati uz pomoć usisavača, krpe ili drugih suvih sredstava za čišćenje. Manje prljavštine će se tako najbolje ukloniti, dok kod onih tvrdokornijih možemo upotrebljavati posebne krpe sa statičkim nabojem ili one koje vežu na sebe prašinu.

Održavanje laminata

Održavanje laminata – Izbegavajte upotrebu čistača na paru

Ukoliko je to potrebno možete laminate čistiti namenskim sredstvima za laminate koji se razrede u vodi, brisanjem dobro oceđenom krpom. Nakon što ste pod oprali mokrom krpom potrebno ga je prebrisati još jednom suvom krpom.

Vosak ili sredstva za poliranje treba zaobilaziti u širokom luku. Takva vrsta sredstava nije povoljna za održavanje laminatnih podova jer ne mogu dopreti do njih, čak niti do njihove unutrašnjosti zbog gustoće materijala od kojeg se laminati izrađuju. Upotrebom voska ili polir-sredstava riskirate brazde, mrlje i staze na površini laminatnog poda.

Smanjena vlažnost (koja može biti izazvana podnim grejanjem ili klima uređajima) u dejstvu sa visokim temperaturama može izazvati skupljanje laminata. U toku grejne sezone preporučuje se upotreba ovlaživača vazduha.

Površina laminata ima dugi vek trajanja i otporna je na svakodnevno korišćenje i trošenje. To je jedan od najvećih razloga zbog kojeg se ljudi odlučuju za ovu vrstu podova. Biraju ih za velike poslovne projekte, fitness dvorane, shopping centre.

Kada koristite neki rastvarač ili koncentrovani rastvor za čišćenje, najpre pažljivo pročitajte savet u pogledu bezbednosti!

 

U privatne svrhe vrlo su čest odabir za dečije sobe, privatna stubišta i ostatak kuće. Još jedna vrlo važna prednost je zatvorenost površine laminatnog poda koja omogućuje higijensku i antibakterijsku zaštitu što je jedan od vrlo važnih faktora posebno porodicama sa decom i kućnim ljubimcima. Završni sloj napravljen od melaminske smole, vrlo je tvrd materijal koji je zaslužan za sprečavanje ulaska bakterija i prljavštine u pod.

Izbegavajte čišćenje vodenom parom jer može nepovoljno uticati na lepljeni laminat. Za razliku od parketa laminati se ne mogu naknadno obrađivati. Laminatni pod nije moguće brusiti, farbati, lakirati, obrađivati voskom jer bi tako izgubio sav kvalitet koji je tipičan za ovakvu vrstu podova.