04. 06. 2019.

Kako postaviti laminat

Kako postaviti laminat

Kako postaviti laminat – Laminat je postao veoma popularan izbor u poslednje vreme zbog činjenice da je ekonomičan, izdržljiv i lako se postavlja. Laminatni podovi su jeftiniji od drvenog, ne moraju da budu prikovani, ne moraju da se bruse, farbaju ili lakiraju i prilično su otporni na ogrebotini i mrlje. Ukoliko želite sami da ga postavite, proces i nije tako kompikovan.

Postoje dvije vrste laminata koji se razlikuju prema načinu postavljanja: laminati koji se lepe i laminati koji se postavljaju klik sistemom. Klik sistem je brži i jednostavniji (ne upotrebljava se lepak), pa je samim tim odmah upotrebljiv nakon postavljanja.

Kako postaviti laminat

Materijali i alati za postavljanje laminata

 Neki osnovni materijal koji vam je potreban:

 • Laminat
 • parna brana najčešće se koristi polietilenska folija debljine 0.2 mm
 • folija ili tanke ploče
 • lepljiva traka
 • lajsne za laminat
 • najlon za pokrivanje nameštaja
 • odbojnici
Kako postaviti laminat
Materijali i alati za postavljanje laminata

Osnovni alat

 • skalpel
 • gumeni čekić
 • ubodna testera
 • metar
 • bezbednosne naočare
 • rukavice
 • olovka
 • libela

 

Pripreme za postavljanje laminata

Pre svega, podloga mora biti ravna i čista. Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.

Izmerite prostoriju u kojoj želite da postavite laminat izračunajte površinu da znate koliko laminata treba da kupite i dodajte još 10 posto za otpatke.

Proverite visinu novog poda u odnosu na vrata u prostoriji, jer može biti neophodno da se smanje vrata i da se prilagode na promenu visine poda.

Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu pre postavljanja. Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Za to vreme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi.

Kako postaviti laminat
Pripreme za postavljanje laminata

PRIPREMA POVRŠINE

Pre polaganja bilo kog laminatnog poda važno je pripremiti radnu površinu i podlogu.

 • Uklonite nameštaj i kućne uređaje iz prostorije.
 • Uklonite lajsne na starom podu, ukoliko ih imate.
 • Uklonite postojeći pod ukoliko je to potrebno i proverite podlogu. Većina laminatnih podova može da se postavi preko širokog spektra podloga i materijala, tako da uklanjanje postojećih podova uglavnom spada na uklanjanje tepiha ili bilo kog labavog ili oštećenog dela poda. Laminatni podovi mogu obično biti postavljeni preko betona, bilo koje podloge na bazi cementa, drveta ili gipsa, starog brodskog poda, parketa, pločica, vinila, pa i u nekim slučajevima preko zalepljenih itisona.
 • Pripremite podlogu po potrebi. Uklonite bilo koju izraslinu ili nepravilnu površinu sa drvenih podova. Nanesite samoravnajući sloj preko podne obloge koja ima prekomerne varijacije (više od 1cm) u ravnoći.
 • Usisajte i prebrišite podove kako biste uklonili otpad i prašinu.

 

PODLOGA

Kada je radna površina i podloga proverana i pripremljena, sledeći korak je postavka bilo koje potrebne podloge i barijere. Mnogi laminati dolaze sa priključenom postavom ili podlogom, što je obično tanka, čvrsta folija primenjena na donjoj strani poda. Laminati sa priključenom podlogom obično zahtevaju samo postavku barijere za vlagu pre postavke poda.

Za laminate koji nemaju pričvršćenu podlogu, dostupno je nekoliko varijanti podloge koji pružaju zaštitu, termo barijeru, određenu aposrpciju zvuka i ugrađenu barijeru za vlagu. Postavka ovih podloga je vrlo laka. One obično dolaze u rolnama, te se njihova postavka ograničava na njihovo odvijanje u prostoriji, počevši od krajnjeg zida. Zatim se seku na potrebne dužine. Ovo ponavljate sve dok ne postavite podlogu u celoj prostoriji. Preporučujemo da preklapate spojeve sa minimumom od 20cm, koji se moraju fiksirati lepljivom trakom.

Kako postaviti laminat
PODLOGA

PLANIRANJE RASPOREDA

Pre postavke laminatnog poda, vrlo je važno razmotriti raspored poda. Uopšteno je najbolje postaviti laminat paralelno sa najdužim zidom prostorije.

Postoji i teorija da se laminat postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema izvoru svetlosti, jer na taj način svetlost pada uzdužno na laminat i skrivaju se sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno. Na ovaj način svetlost pada uzdužno na laminat i na taj način se sakrivaju sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata.Međutim, ukoliko postavljate laminat preko postojećeg brodskog poda, on bi trebao da se postavi pod pravim uglom u odnosu na postojeće daske.

 

POSTAVKA PRVOG I DRUGOG REDA

Otvorite tri ili četiri kutije i izaberite laminat iz sve četiri kutije kako biste smanjili ponavljanje obrasca u podu. Obično je najbolje početi sa leve strane sobe i raditi ka desnoj.

Koristite odstojnike od max 1cm i postavite prvi ceo laminat u ugao sa jezikom koji je okrenut ka zidu. Proverite uputstva proizvođača radi pravilne orijenatacije dasaka kako bi se olakšao metod spajanja.

Nastavite sa postavkom prvog reda tako što ćete poravnati kraće krajeve. Podignite ploču pod uglom od 45° i poravnjajte jezik i žleb. Gurnite i spustite ploču kako biste zabravili laminat.

Kako postaviti laminat – Postavljanje

Za poslednji deo u redu, izmerite razdaljinu do zida, oduzmite 1cm i isecite ploču prema tome. Koristite polugu ili parče daske ukoliko je potrebno kako biste zabravili daske. Započnite drugi red i naredne redove sa zaostalim komadom od poslednje ploče u prethodnom redu. Ukoliko je komad premali, isecite drugi komad koji će pristajati, ostavljajući minimum od nekih 20cm dužine krajnjih komada laminata.

Nastavite sa korišćenjem odbojnika od max 1cm na početku i kraju svakog reda.

Ploče laminata su obično iste dužine, ali se one i dalje moraju postaviti kao i brodski pod, sa naizmenično postavljenim spojevima. Za smaknutiji, više haotičniji izgled, obratite pažnju da ne poravnjavate spojeve prilikom postavke laminata. Koristite kanap, gredicu ili ram po potrebi za navođenje kako biste održali redove pravim.

 

SEČENJE LAMINATA

Laminat može biti sečen korišćenjem bilo koje testere i kvalitetnog skalpela sa karbidnim vrhom koji se može koristiti za sečenje drveta. Kružna testera ili cirkular je odličan način za uzdužno sečenje ploča. Ubodna testera je zgodna za sečenje rupa i obrade žlebova laminata oko cevi i uglova.

Kada obeležavate laminat za sečenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive. Takođe, kada sečete, laminat okrenite s dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju.

Kako postaviti laminat – Merenje i sečenje

VRATA I PRAGOVI

Kada postavite laminat može da vam se desiti da se vrata više ne mogu zatvoriti jer laminat ima svoju debljinu i sada se donja ivica vrata naslanja na njega. U tom slučaju morate da skratite vrata i višak odsecite.

Na kraju sledi postavljanje lajsni koje imaju ne samo estetsku ulogu več služe da pokriju razmak između laminata i zida. Lajsne za laminat kupite na istom mestu gde i laminat kako bi bile istog dezena.

Takođe u zavisnosti od proizvođača način njihovog fiksiranja je različit. Ono što je zajedničko i vrlo važno, lajsne se uvek pričvršćuju na zid, a nikada za sam laminat. Time se osigurava slobodno širenje i utezanje podne obloge ispod lajsne i sa ovom radnjom vi ste vaš posao obavili.

 

AKTUELNU PONUDU NAŠIH PROIZVODA POGLEDAJTE NA LINKU