06. 06. 2019.

Priprema podloge za laminat

PRIPREMA PODLOGE ZA LAMINAT

Priprema podloge za laminat – Ono što se ne vidi upravo je najvažniji deo dugotrajnog laminatnog poda. Dobro pripremljena podloga je ključ za trajnost laminata.

 

Postupak pripreme podloge

Prvo je potrebno izračunati kvadraturu sobe. Na taj način ćete znati koliko je potrebno kvadratnih metara podne obloge da kupite. Ukoliko je vaša soba nepravilnog oblika, podelite sobu na manje pravilne delove i pravougaonike, i izračunajte površinu svakog manjeg prostora pojedinačno a potom ih saberite. Prilikom kupovine, dodajte još 10 odsto, na ukupno. Ovim dodatkom ćete pokriti svu nepreciznu matematiku, nepravilne komade i greške prilikom podele.

Pre nego što počnete, pažljivo pročitajte uputstva proizvođača i pratite svaki korak.

 

Preduslovi za ugradnju

Postavljanje panela laminantnog poda obavlja se na sobnoj temperaturi od minimalno 18ºC. Temperatura poda mora biti minimalno 15ºC. Relativna vlažnost vazduha između 50–60%. Tokom postavljanja panela laminatnog poda ne treba vetriti prostoriju. Otvoreni paketi moraju se upotrebiti odmah i bez odlaganja.

 

Priprema podloge za laminat – Čišćenje podloge

Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate uraditi sve pripreme. Pre svega, podloga mora biti ravna i čista. Uklonite vaš postojeći tepih sa poda (naravno, ukoliko ga imate). Izvucite postojeću podnu oblogu. Uz pomoć poluge i čekića, uklonite lajsne kako biste proširili jaz. Vodite računa o azbestu koji se može naći u starim podovima. Ukoliko niste sigurni koji je najbezbedniji način njegovog uklanja, obratite se profesionalcima.

 

Pripreme za postavljanje laminata

Laminat je moguće postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna. Proverite visinu novog poda u odnosu na vrata u prostoriji, jer može biti neophodno da se smanje vrata i da se prilagode na promenu visene poda. Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu pre postavljanja. Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Za to vreme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi.

 

Koraci za postavljanje laminata

Kada imate betonsku podlogu ili cementnu košuljicu obavezno je postavljanje parne brane. Polaže se sa preklopom od 20 do 30 cm. Ukoliko laminat postavljate preko stare drvene podloge ili pločica parna brana se ne postavlja.

Pored parne brane ispod laminata neophodno je postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica. Na taj način obezbeđuje se bolja podloga za laminat. Ona se postavlja bez preklapanja.

Umesto folije možete koristiti tanke ploče, koje su nešto deblje nego folija. One imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. One se samo poređaju po podu i spoje samolepljivom trakom, lako se seku skalpelom. Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema prozoru. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno.

Obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je, uz zid, obezbediti diletacioni prostor. To ćete uraditi tako što ćete na to mesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10 mm. Ukoliko nemate ovakvo pomagalo možete sami napraviti odbojnike. Neku štaflicu isečete na parčiće širine desetak cm. Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cevi grejanja i ostale fiksne predmete u sobi.

 

Alat i prateći proizvodi za postavljanje laminatnog poda

U zavisnosti od toga kakav tip laminatnog poda se postavlja, neophodno je imati i odgovarajući priručni ili poluprofesionalni alat. Ipak, postavljanje laminatnog poda danas je sve manje posao profesionalaca, a sve više proizvođači nude takve proizvode koje veoma lako mogu postavljati i prosečno vešti potrošači. Postavljanje laminatnog poda sa klik sistemom je najjednostavnije, a kod njega se daske uobičajeno spajaju pod uglom od 20-45 stepeni. Ovde je od dodatnog alata neophodna testera, olovka, lenjir i libela kao i PE folija i termo i zvučna izolacija. Neadekvatno postavljen pod ima daleko kraći vek upotrebe, gubi na svom kvalitetu i često estetski može izgledati vrlo loše.

U slučaju da je postavljen laminatni pod bez lepljenja, prostorija se može koristiti odmah nakon završene ugradnje.

Ukoliko potrošač zahteva lepljenje laminata iako većina izvedbi ne zahtevaju lepilo, potrebno je minimalno 24 sata ne koristiti tu prostoriju. Neposredno nakon toga treba skinuti odstojnike, a pre isteka pomenutog vremena ne treba unositi nameštaj kako bi lepak mogao potpuno da očvrsne.

 

AKTUELNU PONUDU NAŠIH PROIZVODA POGLEDAJTE NA LINKU