O laminatima

O laminatima – Ukoliko ste se odlučili da zamenite postojeće podne obloge sa oblogom koja je jednostavna za postavljanje i održavanje , daje velike mogućnosti izbora dezena, a uz sve to i dosta jeftinija od klasičnih obloga – pravo rešenje su Laminatne podne obloge.

Pojava Laminata vezana je za 70-te godine prošlog veka. Prvo su se pojavili u Evropi, a tek nakon desetak godina i u Americi gde su veoma brzo osvojili tržište. U Srbiji su se pojavili 90-tih godina.

Kompanija GREEN OIL SOLUTION sarađuje sa evropskim liderom u proizvodnji laminatnih podnih obloga kompanijom SWISS KRONO (Kronotex). U proizvodnji i dizajnu laminatnih podova i furniranih višeslojnih podnih obloga, možemo da odgovorimo na najzahtevnije upite projektanata i izvođača.

Sastav

Laminati se sastoje od 4 sloja koji se medjusobno lepe pod visokim pritiskom i temperaturom:

 1. Gornji zaštitni sloj koji se sastoji od zasićene melaminske smole i celuloze
 2. Dizajn sloj koji se sastoji se od celuloznog impregniranog papira koji je u raznim dekorima i koji je zaštićen gornjim slojem (ne može se oštetiti ni izbledeti).
 3. Treći sloj je ploča od drvenih vlakana četiri vrste drveta , čija različita gustina daje čvrstoću.
 4. Donji sloj se sastoji od zasićene melaminske smole i celuloze kao i gornji sloj, čime se sprečava uvijanje daske.

Klasifikacija laminata

U zavisnosti koliko će laminat biti opterećen na pritisak i abanje postoje i razne klase Laminata.
Tako da osobine, klase na opterećenje i klase na abanje su povezane sa opterećenjem koje će biti naneto na pod.

Klase opterećenja:

 • Klase 21,22,23 su za rezindecijalnu upotrebu i to klasa 21 koja podrazumeva veoma slabo opterećenje , a klasa 23 velika opterećena.
 • Klase 31,32,33 su za komercijalnu i javnu upotrebu i to 31 za slabo opterećenje kao u hotelskim sobama, s tim da i klasa 31 mora da izdrži veće opterećenje nego u rezindecijalnoj upotrebi.
 • Klasa 33 je za intezivnu upotrebu, kao što su recepcije ili prodavnice.

Klase habanja

Za odredjivanje klase habanja koristi se fina šmirgla. Laminat se podvrgava test mašini koja radi na 100 obrtaja i gleda se koja mu je šteta naneta. Tada se meri habanje i dodeljuje mu se klasa habanja. Početna tačka habanja (IP) je tačka gde je prvi put otkrivena šteta na dizajn sloju laminata. IP varira od 900 do 6500.

Postoji 5 klasa habanja i to:

Rezindecijalna upotreba

 • AC1-slabo opterećenje (spavaće sobe, trpezarije)
 • AC2-srednje opterećenje(dečije sobe)
 • AC3-visoko opterećenje(kuhinje, dnevne sobe, hodnici )

Komercijalna i javna upotreba

 • AC3-slabo opterećenje (kancelarije, hotelske sobe)
 • AC4-srednje opterećenje (konferencijske sale, lekarske ordinacije)
 • AC5-visoko opterećenje (recepcije,prodavnice)

Održavanje laminata

Laminat je vrlo otporan materijal, a da bi se u potpunosti održao izgled nakon postavljanja važno je slediti jednostavna pravila za čišćenje i održavanje. Idealna temperatura i vlažnost u prostorijama će zaštiti vaše laminatne podove od oštećenja koja može uzrokovati višak vlage u vazduhu.

Redovno čišćenje najbolje je obavljati uz pomoć usisavača, krpe ili drugih suvih sredstava za čišćenje. Manje prljavštine će se tako najbolje ukloniti, dok kod onih tvrdokornijih možemo upotrebljavati posebne krpe sa statičkim nabojem ili one koje vežu na sebe prašinu. Sredstva za poliranje ne treba upotrebljavati, takva vrsta sredstava nije povoljna za održavanje laminatnih podova jer ne mogu dopreti do unutrašnjosti laminata zbog gustine materijala od koga je laminat napravljen. Upotreba voska ili sredstva za poliranje može prouzrokovati pojavu brazda i mrlja na površini laminatnog poda.

Izbegavajte čišćenje vodenom parom jer može nepovoljno uticati na lepljeni laminat. Za razliku od parketa laminati se ne mogu naknadno obrađivati. Laminatni pod nije moguće brusiti, farbati, lakirati ili obrađivati voskom jer bi tako izgubio sav kvalitet koji je tipičan za ovakvu vrstu podova.

Površina laminatnog poda je dugog veka trajanja i otporna je na svakodnevno korišćenje i trošenje. To je jedan od glavnih razloga zbog čega se ljudi odlučuju za ovu vrstu podova. Primenjuju se u velikim poslovnim projektima, fitness centrima, shopping centrima. Privatno su vrlo čest izbor za dečje sobe, hodnike kao i za dnevne i spavaće sobe. Još jedna vrlo važna prednost je zatvorenost površine laminatnog poda koja omoćava higijensku i antibakterijsku zaštitu što je jedan od važnijih faktora pogotovo porodicama sa decom i kućnim ljubimcima. Završni sloj napravljen od melaminske smole, vrlo je tvrd materijal koji je zaslužan za sprečavanje ulaska bakterija i prljavštine u pod.